Ana içeriğe atla

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kanser tedavisinde uygulanmak üzere Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen ve milli imkânlarla üretilen lazer sistemi nedeniyle Rektör Mehmet Sarıbıyık’a ödül takdim etti.

2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkânının yanı sıra bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler, üniversite rektörleri ile üniversiteleri temsilen akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcıları ve Senato üyeleri de törende hazır bulundu.

YÖK ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLÜ'NDE 1'İNCİ OLDU

Akademik Yıl Açılış Töreni’nde farklı konu başlıklarında ödül almaya hak kazanan üniversitelere de ödülleri taktim edildi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi geliştirdiği cihaz ile YÖK Üstün Başarı Ödülüne layık görülerek “Topluma Hizmet Ödülü” almaya hak kazandı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyeleri TÜBİTAK tarafından Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmiş̧ olan proje ile kanser tedavisinde kullanılmak üzere, Çok Işınlama Modlu Fotodinamik Terapi Lazer Sistemi geliştirerek, prototipini ürettiler. Geleneksel kanser tedavi yöntemlerine göre çok daha düşük maliyetli ve yan etkileri sıfıra yakın olan bu sistem, dünyada birkaç ülkede birçok kanser tipinde başarıyla uygulanmaya başlandı.

DÜNYADA ÇOK FONKSİYONLU İLK KANSER TEDAVİ SİSTEMİ

Projede geliştirilen Lazer sistemi ile kanserli dokuya saniyeler içinde uygulanabilen ışınların birçok vakada tümör dokusunu birkaç seansta yok ettiği, sağlıklı dokuya ise zarar vermediği görülüyor. Güney Kore’den gelen ve 5 yıldır tam zamanlı olarak Teknoloji Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Hyun Soo Lim’in yürütücülüğündeki projede teknoloji transferi benimsenmiş, daha sonra tamamen yerli mühendislik imkânları ile çok modlu ışıma özelliği kazandırılmış cihazla, geliştirilen modlar, tedavi edilen dokunun ısınmamasını, sağlıklı dokunun zarar görmemesini ve tedavi süresinin kısalmasını sağlıyor.

2 YILDA PROTOTİP HAZIRLANDI

SUBÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Zahid Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Halil Arslan, Öğretim Görevlisi Ali Furkan Kamanlı, Kocaeli Üniversitesi Fizik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Necla Kenar Lim, Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin 2 yıllık yoğun çalışmaları sonucunda prototip cihaz tamamlandı. Rektör Mehmet Sarıbıyık, yeni akademik yılının hayırlı ve başarılı olmasını dileyerek projeyi hayata geçiren akademisyenleri tebrik etti.   Rektör Mehmet Sarıbıyık “Üniversiteler sadece bilim üreten merkezler değildir, aynı zamanda topluma hizmet gibi sorumlulukları da vardır. Bu projeyle hem bilim ürettik, hem de topluma hizmet etme imkanını yaşadık. Teknoloji transferi ile kısa sürede yüksek teknoloji lazer cihazının üretim aşamasına gelmesinden dolayı son derece mutlu oldum. Kanser gibi bir hastalıkta çok daha hassas bir çalışma imkanı sunan bu cihazın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tür cihazların ülkemizde üretilmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Medikal cihazlarda yerli ve milli imkânlar ile üretilmiş orta ve yüksek teknolojlii medikal cihazları hızla üretmeliyiz. Bu tür çalışmaların desteklenmesi ve ödüllendirilmesi bizler için büyük heyecan olmaktadır. Bu vesileyle bizleri onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Sayın Yekta Saraç’a ve yarışma kuruluna, Prof. Dr. Hyun Soo Lim ve akademisyenlerimize şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.